S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

NOVINKY

arr3Sudy na míruV případě zájmu o sudy s objemem nad 50 litrů nás prosím kontaktujte telefonicky nebo e-mailem 3-4... arr3Návod k použitíUmístěte sud na stojan a nasaďte kohoutek do čelního otvoru, stačí našroubovat pokud se jedná o...

ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 1 690 Kč
naše cena 1 560 Kč
skladem

Blog
Jak dubové sudy ovlivňují chuť alkoholu

Jako dubové sudy ovlivňují chuť alkoholu

 

Předtím, než vznikly skleněné láhve, se většina vín skladovala a prodávala v dřevěných sudech. A přestože dnes již existují různé nádoby na skladování a přepravu alkoholu, dubové sudy zůstaly nedílnou součástí moderního vinařství. Povíme vám o různých druzích sudů, které se používají, ao tom, jak ovlivňují zrání alkoholu a jeho chuť.

 

Dub nabízí tři hlavní benefity pro víno:

  1. Pomáhá přidat chuťové složky
  2. Umožňuje pomalé pronikání kyslíku
  3. Poskytuje vhodné prostředí pro kvašení

 

Na rozdíl od piva, víno nepovoluje aromatické přísady (např. koriandr, pomerančová kůra atd.). Dub se tak stal akceptovaným způsobem, jak ovlivnit chuť alkoholu. Po přidání do alkoholu se dubové příchutě kombinují s příchutěmi alkoholu, čímž vzniká široká škála nových potenciálních chutí.

 

Vliv dubového dřeva na chuť alkoholu

Dubové dřevo podle toho, z jaké lokality pochází ao jaký druh jde, dokáže samo o sobě přidat vínu chuť:

 

  • sušeného ovoce, mandlí, páleného cukru;
  • dřevité, kokosové tóny;
  • koření, hřebíček;
  • kouřové tóny;
  • vanilka.

 

Stejně jako u čaje, extrakce dubového aroma se snižuje a mění při každém použití. Také si všimnete, že období zrání se liší v závislosti na preferencích vinaře, jakož i na typu alkoholu. Vinaři tak kombinují nové, nepoužité sudy s těmi staršími. To vše pro to, aby dosáhli té správné chuti a dodali vínu šmrnc.

 

Zde je několik příkladů:

 

  • Pinot Noir - 10 měsíců ve starých dubových barikových sudech
  • Kalifornské Chardonnay - 13 měsíců v nových dubových barikových sudech
  • Brunello di Montalcino - 24 měsíců ve velkých použitých 1 000+ litrových botti z francouzského a slavonského dubu
  • Gran Reserva Rioja - 24 měsíců v sudu ze 40 % amerického a 60 % francouzského dubu
  • Zinfandel - 17 měsíců v nových barikových sudech z 20 % francouzského, amerického a maďarského dubu

V dubu je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá. Objevte spoustu chutí dubových sudů z naší nabídky.

Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě alkoholu

Různé druhy dubového dřeva používaných k výrobě alkoholu

 

Při výrobě alkoholu jsou preferovány 2 primární druhy: Quercus alba nebo americký bílý dub a Quercus petrea nebo evropský bílý dub. Každý druh nabízí mírně odlišné chuťové profily.

 

Kromě toho, klima, ve kterém dub roste, také ovlivňuje chuť. Například vína zrající v Quercus petrea z francouzského Allieru budou chutnat jinak než vína zrající v Quercus petrea z pralesa Zemplen v Maďarsku.

 

Rozdíl mezi americkým a evropským (francouzským) dubem

Hlavním rozlišitelným fyzikálním rozdílem mezi druhy vinného dubu je jeho hustota. Evropský dub má tendenci být hustší (těsněji rozmístěné prstence), o čemž se předpokládá, že dodává vínu méně laktonů a kyslíku než americký dub.

 

Obecně řečeno, americký dub je ideální pro odvážnější, strukturovanější vína (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah), která zvládnou robustní chutě amerického dubu a průnik kyslíku, zatímco evropský dub je ideální pro lehčí vína (jako je Pinot Noir nebo Chardonnay), které vyžadují více jemnosti.

 

Jiná dřeva používaná ke stárnutí vína

Lidé rádi zkoušejí, a tak v historii víno zrálo v různých druzích dřeva s různým stupněm úspěchu (představte si například víno zrající v borovici!). Zjistilo se, že na stárnutí vína dobře fungují ještě tato dřeva:

 

  • kaštan Castanea sativa - poskytuje více kyslíku, žádný dubový lakton a zvýšený obsah guajakolu a vanilinu;
  • akace Robinia pseudoacacia - možné zvýšené pronikání kyslíku a žádný dubový lakton;
  • dub iberský Quercus pyrenaica - nabízí více kyslíku a zvýšené vanilkové tóny;
  • dub anglický Quercus robur - podobný jako Quercus petrea.

 

Dubové dřevo se ukázalo jako nejlepší a vyhrává pomyslnou soutěž o nejlepší dřevo na výrobu vína. Dodává vínu perfektní chuť. Na jeden dub, jehož růst trvá několik desetiletí, lze vyrobit jen asi 2 dubové sudy. Kromě toho, proces zpracování dřeva do sudů vyžaduje velkou dovednost.

 

Vyberte si kvalitní dubový sud z naší nabídky.

Život dubového sudu

Život dubového sudu

 

Stavíme se, že jste si nikdy nemysleli, že život dubového sudu vůbec stojí za diskusi, ale časy se změnily. Život sudu je nyní dlouhým a vzrušujícím dobrodružstvím. Sud stráví první roky svého života tím, že dodá bohatou chuť a barvu vínu nebo jinému alkoholu, který v něm zraje. Některé sudy se použijí jen jednou, a to i přesto, že kvalitně zpracované sudy mají životnost více než 60 let. To dává prostor kreativitě a sudy si najdou nové využití.

 

V dobách, kdy je moderní opětovné používání, přepracování, upcyklování a upgradování, existuje téměř nekonečný seznam věcí, které mohou ze starého sudu vzniknout.

 

Patina a šarm starých dubových sudů a tepaných kovových sudů se perfektně hodí k dnešnímu oblíbenému dekoru venkovského statku. Kreativní je také nábytek z dubových sudů. Lidé vyrábějí křesla, stoly či police na víno. Všechno se to hodí do interiéru i exteriéru a perfektně to doplní vinný sklípek.

 

Celé sudy nebo komponenty sudů, jako jsou hole, hlavy a obruče, lze použít na zahradnictví, stavbu nábytku, vytváření domácích potřeb. Fantazii se meze nekladou.

 

Objevte nábytek z dubových sudů na našem e-shopu a dejte sudem nový život.

 

Použité sudy, které již nejsou vhodné pro víno, jsou stále vhodné nádoby na destilaci jiných nápojů a používají se na celém světě k dodání jedinečné chuti skotské, vyzrálému rumu a dokonce i tequile. A co by mohlo být lepším prostředkem k dodání chuti řemeslnému pivu než starý sud?

 

Alkohol není jediná věc, která může mít prospěch ze starého sudu. Sirupy, čaje, med, džemy – to je jen krátký seznam potravin, které mohou při konzervování v použitých sudech po víně získat nové bohaté chutě a barvy.

 

Kousky použitých sudů lze použít k uzení masa.

 

Životní pouť sudu po dozrání vína není nikdy jistá, ale, naštěstí, sudy dnes netráví své nejlepší roky na smetišti.

 

Použili jste už starý dubový sud na něco kreativního? Dejte nám vědět.

3 tipy dubového dřeva pro výrobu sudů

3 tipy dubového dřeva pro výrobu sudů

 

Nejdražší vína na světě se vyrábějí zráním v dubových sudech. Toto není názor, to je fakt. Padesátka nejdražších vín na světě je nějakým způsobem stárnutá v dubu. Dub je klíčovou a často přehlíženou složkou ve světě kvalitního vína. Vše od typu, velikosti, stáří, zrna a úpravy dubového sudu výrazně ovlivňuje hotové víno. Podívejme se blíže na tři hlavní druhy dubů používaných ke zrání.

 

Francouzský dub

Dubové lesy ve Francii jsou zdrojem několika druhů evropských dubů včetně bílého dubu používaného k výrobě vína. Dub francouzský (Quercus robur) je běžný v celé Evropě. Lesy používané pro sudový dub jsou vybírány pro jejich jemnozrnné konzistentní dřevo. Především dobře vyrobené sudy z Alliers, Vosges a Tronçais dosahují nejvyšších cen. Dub Limousin je vhodnější pro zrání koňaku, armaňaku, sherry a whisky.

 

Francouzský dub je velmi oblíbený pro prémiová vína zrající v dubu. Má tendenci přidávat aromatické sloučeniny jemnějším způsobem než ostatní druhy dubu. Pinot Noir a Chardonnay se ideálně hodí k francouzskému dubu, protože „nasávají“ chuť snadněji než jiné odrůdy (například Cabernet Sauvignon).

 

Americký dub

V Americe je mnoho druhů dubů, ale k výrobě vína se používá americký bílý dub (Quercus alba). Quercus alba roste ve východní části USA a běžně se vyskytuje v Missouri. Vyrábějí se hlavně sudy pro průmysl Bourbon. Kvůli poptávce vlastní výrobci whisky lesy ve Spojených státech. Americký dub má tendenci být méně žádaný pro použití v sudech s vínem, ale najdou se i výjimky.

 

Americký dub dodává spoustu chuti. Odborníci na víno často popisují příchutě amerického dubu jako kokos a vanilku. Jedna věc je jistá, dodává drsnost čistým, ovocným vínům z nového světa. Příklady amerických výrobců vína, kteří prosazovali používání amerického dubu, zahrnují Silver Oak a 5 Star Cellars.

 

Dub maďarský / východoevropský dub

 

Maďarský a východoevropský dub je stejný druh dubu jako francouzský dub (Quercus robur). Stále více východoevropských dubových sudů se používá ve vinařských závodech na dubování vína. Je oblíbený pro výrobu sudů, protože je nápadně podobný francouzskému dubu, ale stojí mnohem méně.

 

Maďarský a východoevropský dub mnozí rádi používají pro plné odrůdy, jako jsou Malbec a Petite Verdot. Věří, že vína jsou dostatečně silná na to, aby „odolala“ bohatším oříškovým chutím, které dřevo dodává hotovému vínu. Evropský dub se běžně považuje za střed mezi americkým a francouzským dubem.

 

Použití dubových sudů ke skladování vína je ekologické, protože lesy jsou obnovitelným zdrojem. Dubové sudy z kvalitního dřeva lze používat až 100 let. Po prvních 2-3 použitích přestane dubový sud ochucovat víno a považuje se za „neutrální“.

Vyberte si ručně dělaný dubový sud z naší nabídky.

 

Proč vybrat ručně vyrobený stůl z dubového dřeva?

Dubový jídelní stůl 

Stůl je jedním z nejdůležitějších kusů nábytku v našich domech. To u něj se konají rodinná setkání či setkání přátel. Dubové dřevo použité k výrobě stolu nám zajistí splnění dvou nejdůležitějších funkcí. Užitkové a estetické. Objevte dubový jídelní stůl.

Proč si vybrat ručně vyrobený stůl z dubového dřeva?

  • vysoká odolnost masivního dubového dřeva
  • dlouhá životnost díky kvalitnímu zpracování
  • práce truhlářů zajistí dokonalé provedení 
  • nadčasový design
  • možná i výroba na míru



Stůl z dubového dřeva je vyroben z přírodní suroviny se dokonale hodí do kuchyně nebo obývacího pokoje. Masivní, těžká a odolná konstrukce zaručuje neobyčejnou trvanlivost. Stůl bude potěchou pro naše oči dlouhá léta, neztratí přitom nic ze své neopakovatelné, jednoduché a krásné formy. Je vyroben s neobyčejnou péčí, která je výsledkem náročné práce našich truhlářů.

Stolní desky jsou zhotoveny z masivního dubového dřeva, vyrobené z celomasivních lamel o tloušťce 4 cm a šířce cca 12 až 15 cm.

Dubový jídelní stůl vyrobený na míru

Pevnost, odolnost, kvalita a nadčasový design. Právě tyto prvky v sobě zahrnují naše stoly do jídelny. Jídelní stoly z naší kolekce jsou vyrobeny z prvotřídního masivního dubu a opracovány nejmodernější technologii. Pokud v naší nabídce nenajdete požadovaný design nebo rozměr, neváhejte nás kontaktovat. Stůl Vám vyrobíme na míru, neboť všechny stoly jsou vyráběny ručně dle individuálních požadavků zákazníka.

Naším nejprodávanějším odstínem je přírodní naturální vzhled dubového dřeva.

Avšak barevnost našich stolů lze ovlivnit i povrchovou úpravou. K dosažení požadované barvy stolu používáme tvrdé barevné voskové oleje značky Osmo.

Dubové sudy: Okouzlující příběh tradice a chuti

Představte si tlumené světlo útulného vinného sklepa, kde se ve vzduchu vznáší vůně dřeva, vína a historie. Právě zde, v srdci vinic a palíren, začíná příběh dubových sudů – nádherných dřevěných sudů, které se po staletí používají k dozrávání nejlepších destilátů a vín.

Dubové sudy nejsou jen nádobou na uskladnění nápojů. Jsou uměleckým dílem, které s precizní péčí vytváří zkušený bednář, obdařený dlouholetými zkušenostmi a šikovností. Každý sud je jedinečný, ručně vyrobený s láskou a odhodláním, aby přinesl to nejlepší z přírody do každého doušku vína nebo whisky.

Tajemství dřeva a zrání

Ale proč právě dub? Dubové dřevo je známo svou pevností, ale také schopností propouštět malá množství vzduchu, což umožňuje nápoji jemně dozrávat. Při každém doteku s vínem či destilátem se dřevo a jeho složky pomalu rozpouštějí a tvoří neopakovatelnou paletu chutí a aroma. Každý rok strávený v sudu znamená nové vrstvy chuti – jemné vanilkové tóny, karamel, toast, skořice či náznak čokolády.

Dřevěné sudy přinášejí nejen hloubku a komplexnost chuti, ale také čas. Stejný čas, který kdysi bednář věnoval na jeho vytvoření, aby dnes mohl odhalit kouzlo v každé sklenici, které tak často hledáme. Pokud jste se někdy napili z dubového sudu, znáte ten pocit – je to, jako byste se dotkli něčeho pradávného a ušlechtilého.

Romantika s dotekem elegance

Představte si, jak se na vašem stole vyjímá elegantní dubový sud plný zlatého vína či koňaku. Stává se středem pozornosti a symbolem dobrého vkusu. Otevření sudu není jen okamžik, je to rituál. Je to oslava péče, kterou každý výrobce do něj vložil, a zároveň příležitost k vytvoření neopakovatelného zážitku pro vás a vaše hosty.

Využít dubový sud však můžete ik oživení interiéru. Představte si, že jej použijete jako součást dekorace – příruční stolek v obýváku, podstavec pro rostliny nebo dokonce originální minibar. Nádhera dubu a jeho struktura přidává prostoru šarm a neopakovatelný charakter.

Sudy, které vyprávějí příběh

Pokud tedy toužíte po něčem výjimečném – ať už pro vaše vinné poklady, nebo jako dar pro někoho, kdo umí ocenit kvalitu a tradici – dubový sud je tou správnou volbou. Je to spojení přírody a řemesla, elegance a půvabu. Každý sud v sobě nosí nejen příběh dřeva, které stálo desítky let v tichu lesa, ale také příběh vašeho nápoje, který v něm pomalu dozrává do dokonalosti.

Dopřejte si tuto krásu i vy – ať už k uskladnění, nebo jako kousek historie přímo u vás doma. Přinese vám nejen jedinečný chuťový zážitek, ale také kouzlo a atmosféru, které z každé příležitosti udělají malou slavnost.

Dubové sudy – více než jen nádoba. Je to pozvánka do světa vášně a tradice.

NDBlYj